Wednesday, December 30, 2009

Zahid Hamidi menghantui Najib dan Rosmah

Najib dan Rosmah serta ahli keluarganya sudah tak senang duduk dan tidor. Bahawa isu kehilangan jet enjin dan isu desakan UMNO Pulau Pinang adalah taktik dan cara Zahid Hamidi untuk menguruskan perubahan lagi dalam UMNO. [klik sini]

Anda seharusnya mengimbas kembali satu kerja 'BODOH' yang berlaku sebelum ini semasa berlakunya peralihan kuasa daripada PM ke-5 kepada PM ke-6.. LOGIK tak seorang PM yang hendak 'RESIGN' beberapa bulan lagi boleh bertukar jawatan kabinet daripada Menteri Kewangan kepada Menteri Pertahanan? BOLEH BAGITAU TAK PM NEGARA LAIN ADA KE BUAT MACAM TU BILA NAK 'RESIGN'? [klik sini]

Teka berapa umur saya

Konon ceritanya, ada seorang lelaki yang sudah berumur yang berasa ‘tidak cukup kacak’ untuk berkahwin dengan seorang gadis yang comel dan muda , lalu beliau telah membuat keputusan untuk buat pembedahan plastik di mukanya supaya kelihatan ‘cukup kacak’ .

Dia sendiri berasa teruja dengan hasil pembedahan tersebut lalu bertanya dengan orang pertama yang ditemuinya.

“Cuba teka, berapakah umur saya?”

“Lebih kurang 35,” jawab orang yang ditanya itu.

"Saya sebenarnya 59,” terang lelaki itu dengan perasaan bangga sambil melebarkan senyum gembira.

Selepas itu dia pergi masuk ke McDonalds untuk makan , lalu bertanya kepada petugas yang menerima pesanan soalan yang sama, yang memberi jawapan , “ Oh! Anda kelihatan lebih kurang 29!”

"Saya sebenarnya 59." Bertambah yakin dan gembira lelaki tersebut.

Sewaktu sedang menunggu penerbangan pulang ke Sabah, beliau bertanya kepada seorang perempuan tua soalan yang sama.Perempuan tua itu menjawab :

“Saya sudah berumur 85 tahun dan mata saya pun sudah rabun,tidak berapa nampak. Tetapi saya ada cara saya sendiri untuk mengetahui umur seorang laki-laki ….

“Macamana pula tu?” tanya lelaki itu dengan penuh minat untuk tahu.

“Bagi saya pegang ‘anu’ kamu tu , pasti saya boleh tahu berapa umur kamu,” terangnya.

Oleh kerana pada masa itu tiada sesiapa pun yang kelihatan, lelaki tersebut pun membenarkan perempuan tua itu memasukan tangannya kedalam seluarnya lalu menggentel-gentul ‘anu’ lelaki tersebut buat beberapa ketika hingga berasa puas lalu berkata, “Ah! Umur anda 59 tahun!

Tergamam lelaki itu, “Bijak sekali! Tetapi bagaimana anda boleh tahu dengan tepat?” Tanyanya dengan penuh kehairanan.

Perempuan tua itu lalu menjawap, Saya dibelakang anda sewaktu diMcDonalds sebentar tadi!"

Monday, December 28, 2009

Ahmad Said kepada Najib : Kembalikan hak rakyat Trengganu


Menteri Besar Terengganu, Ahmad Said berkata kerajaan negeri menolak jumlah bayaran dari kerajaan pusat.

Menurutnya, Kerajaan Negeri telah menjelaskan secara detail kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak betapa perlunya Kerajaan Pusat mengembalikan hak rakyat Terengganu mengikut perjanjian asal.

Demikian penegasan yang dibuat Ahmad Said Dalam sidang Dun Terengganu baru-baru ini, ketika menjawab soalan lisan PAS Rhu Rendang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Selain itu, Terengganu memutuskan bahawa royalti dibayar terus oleh Petronas kepada Kerajaan Negeri, manakala semua pembayaran yang telah dibuat oleh Petronas kepada Kerajaan Persekutuan dalam tempoh 2000 hingga 2009 adalah dianggap pembayaran royalti kepada Terengganu.

Jumlah royalti yang dituntut Kerajaan Negeri Terengganu bagi 2000 hingga 2009 sebanyak RM2.792 bilion, namun Kementerian Kewangan tetap dengan keputusannya untuk membayar balik wang itu sebanyak RM1.686 bilion saja.

"Selagi perkara itu tidak diselesaikan, (maka) perjanjian (berkaitan) tidak akan ditandatangani.

"Dan kerajaan negeri Terengganu akan menarik balik kes mahkamah jika kerajaan negeri berpuas hati dengan jumlah royalti yang akan dibayar, " tegas Ahmad Said.

Saturday, December 26, 2009

Angkara Umno lagi....

Lagi angkara Umno - semua Imam dan Jawatankuasa meletakan jawatan.Campur tangan Umno dalam pengurusan surau berkenaan turut didalangi oleh Pengerusi JKKK yang juga orang kuat Datuk Seri Ali Rustam di tempat berkenaan.

Untuk makluman jawatankuasa surau yang telah lama berkhidmat itu tidak menunjukkan kecenderungan kepada mana-mana parti politik. [klik sini]

Skendal Menteri-Artis : Lembaga Disiplin Umno akan panggil Menteri terlibat


Isu hadiah kereta mewah RM1.5 juta seorang anggota Kabinet lelaki kepada artis pujaannya telah perbualan hangat bukan sahaja dalam dunia media malah perkara ini dipandang serius oleh pimpinan Umno.

Kemungkinan isu tersebut akan dibawa ke Jawatankuasa Lembaga Disiplin Umno untuk dibincangkan dan diambil tindakan lanjut.

Isu hadiah mewah menteri kanan tersebut menjadi perbualan mulut wartawan media hiburan tempatan apabila artis popular itu dikatakan “menayangkan” kereta barunya kepada rakan artis dan wartawan. [klik sini]

Sebuah blog pro-Umno sebelum ini telah mendedahkan identiti serta artis terbabit dan menggesa menteri kanan tersebut segera membersihkan nama beliau.

Berdasarkan komentar selamatkanumno.blogspot.com pemimpin Umno itu berasa tidak yakin skandal menteri-artis itu akan mendapat perhatian pucuk pimpinan parti kerana ia mungkin melibatkan juga Perdana Menteri.

Wednesday, December 23, 2009

Bung Muktar tidak cukup kacaknya , tapi cukup koceknya...


Terlalu mahu dipandang cantik dimata manusia,tanpa berasa malu tetapi dengan megahnya dia mendedahkan : ``Sebab itulah Zie tidak kisah menghabiskan duit hampir RM10,000 dalam tempoh dua bulan untuk mencantikan wajah dan bentuk badan Zie,'' begitu kata Zizie Ezette dengan tawa cerianya ketika ditemui Mega di Pakar Kecantikan Dermedic, Sri Hartamas baru-baru ini.

Nampaknya tak lama lagi Bung Mukhtar yang mengaku : “Saya tidak cukup kacak” tentu akan kepingin kelihatan tampan melalui rawatan mencantikan wajah dan bentuk badan.Tentang kosnya tentu tidak jadi masalah.Kalau si isteri sanggup belanja RM10,000 sebelum ini sebagaimana dakwaannya itu, sudah tentu Bung Muktar punya kemampuan yang lebih lagi.

Tetapi, mungkin juga Bung Mukhtar akan ikut petua Khir Toyo dengan memakan tempe.Khabarnya, Khir Toyo makan tempe kerana mahu jimat untuk menampung belanja mahligainya yang RM24juta itu....

Apapun saya ucapkan 'Selamat pengantin Baru' kepada keduanya - The beast and The Beauty of Malaysia! Bung ingat, jangan main bila bocor....

Tuesday, December 22, 2009

Sendiri ponteng mahu salahkan orang lain

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang merupakan salah seorang Menteri UBN yang ponteng semasa pembentangan Bajet 2010 itu cuba pula menyalahkan Pakatan Rakyat. Menteri tersebut cuba memperbodohkan rakyat , ingat semua orang bangang seperti kaldai.

Menteri ini berkata, Negara boleh terjerumus ke dalam satu krisis yang dahsyat sehingga meruntuhkan sistem ekonomi sekiranya pembangkang berjaya menggagalkan Bajet 2010 daripada diluluskan di Dewan Rakyat pada Isnin lalu.

''Apa akan jadi kepada negara?
Maknanya habislah, hancurlah negara ini.
Itu kesannya,"

Hancur negara kepala hotak engkau! Yang hancur tu UBN bukan Negara! Hoi Husni! Ko ingat UBN sahajakah yang layak mentadbir Malaysia ini? Sekiranya bajet tersebut gagal diluluskan, sudah tentu pilihanraya umum baru terpaksa diadakan. Hancurkah Negara kalau UBN ranap? Ko takut sangat hadapi PRU kah?.

Puak-puak Umno tak sedar-sedar lagi ; bahawa kewangan Negara itu bukan hak-milik Umno untuk difaraidkan hingga sanggup menyekat peruntukan kepada kerajaan-kerajaan negeri selepas Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri. [klik sini]

Bahawa setiap rakyat disetiap negeri, tidak kira dibawah pentadbitan UBN atau PR, mereka berhak menerima peruntukan dari kerajaan pusat kerana mereka merupakan pembayar cukai.

Mereka hanya mentadbir dana sebagaimana yang telah diuluskan oleh Dewan .

Dua-dua tidak boleh pakai

Akhbar perdana tempatan dan warta berita di TV kelmarin jelas mendedahkan penglibatan seorang seorang Brigedier Jeneral Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) terbabit dalam kes kehilangan enjin pesawat F-5E TUDM serta pelbagai penyelewengan lain, tiba-tiba hari ini, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menafikan berita tersebut :

"Dakwaan dan apa yang ditulis oleh akhbar itu adalah tidak benar sama sekali," katanya Mana satu betul? Dua-dua nampaknya tidak boleh pakai!

Monday, December 21, 2009

Beringat sebelum kena

Awas bila ada individu yang anda tidak kenali menepuk bahu anda; terutamanya sewaktu anda sedang berusan di mesen ATM

Anda mungkin akan menjadi mangsa sindikit ini.Sila lihat lampiran berikut :

Tipah tertipu lagi...

Tengok berus rambut disebelah.Cantik dan ramai yang ingin memilikinya.Tetapi sebelum anda buat keputusan untuk memilikinya, baca dahulu pengalaman orang yang telah membelinya :

saja nak berkongsi pengalaman terbeli brush rambut BOAR/BABI HUTAN

masa i and my family busy shopping raya di SUBANG PARADE tiba-tiba tergerak hati nak ke SHIN

SHIN ni beauty shop and I pun beli brush rambut for my daughter tanpa remark or comment from the salesgirl KECUALI SENYUMAN

I pun seperti biasa percaya yang produk-produk yang dijual di SHIN maupun di SUBANG PARADE adalah halal kecuali kalau ada tanda TIDAK/NON HALAL

However and to our surprise brush yang kami beli tu diperbuat dari BOAR/ BABI HUTAN itupun selepas my daughter tern ampak tulisan 100% BOAR di brush

Kami pergi balik ke SHIN jangan kata minta maaf the salesgirl/manager BUAT BODOH OR SEMEMANG NYER BODOH siap claimed BRUSH INI DIPERBUAT DARI BRISTLE INSTEAD OF BOAR/BABI HUTAN (?????), secondly KALAU TAK SUKA BOLEH EXCHANGE WITH OTHER PRODUCT and THIRDLY WANG ANDA TIDAK BOLEH DIKEMBALIKAN.


The issues sekarang bukan duit or tukar produk lain tapi kalau diperhatikan sekarang ni produk-produk yang tak halal ni main suka-suka jual tanpa tanda TIDAK/NON HALAL

Therefore I harap you guys hati-hati lah bila membeli sebab jangan jadi macam i TERTIPU and i rasa I AND AGAMA KITA SEKARANG SENANG-SENANG DIPERMAIN-MAINKAN

Thanks for reading and please inform others.

Pohon pisang bertandan tujuh

Pernahkah anda melihat pohon pisang mengeluarkan 7 tandan buah pisang? Lihat gambar diatas.Kejadian pelik ini berlaku di Dusun Krajan, Desa Bedewang, Kecamatan Songgon, Banyuwangi. Sila [klik di sini]

Saturday, December 19, 2009

Manjong Mari dan Pemburu Syahid : Sampai bila mahu berbohong?

Nampaknya blogger sama blogger sedang bertempur. Lihat sini dan di sini Mereka suruh Saynotomunafiqeen supaya tutup blog?

Betul juga kata Manjong Mari : "Mesti Pandai Berbohong, Mesti Pandai Temberang......" Tepat dan tidak bersalahan : begitulah perangai sebenar Manjong Mari.Rupa-rupanya Manjong Mari pun kaki temberang walaupun tidak berpoligami macam cerita Madu Tiga P.Ramlee! Dia tulis :

Dan yang paling haru hijau banyak blogger-blogger hebat pro PAS seperti Tulang Besi, seorang lagi Cikgu alhusseyn51 pun tertipu dengan apa yang dikatakan oleh makluq perosak ini, Tulang Besi tertipu kira OK lagi,,, Tetapi Cikgu Alhusseyn51 siap bagi nasihat kat blogger.. sila ke sini

Kita lihat bagaimana reaksi Manjong Mari dan Pemburu Syahid dalam isu tersebut seterusnya.

Friday, December 18, 2009

Akibat kopeknya tidak cukup besar

Siapakah individu yang telah menghantar RM600,000 melalui pengurup wang kepada Datin Seri Rosmah Mansor ketika isteri perdana menteri itu berada di Dubai, Ogos tahun lalu?

Bank Negara memfokuskan siasatan kepada pengurup wang terbabit sahaja; tetapi kenapa tidak siasat individu yang menghantar wang tersebut ?

Ahli parlimen PKR Tian Chua menggesa supaya individu yang menghantar wang tersebut turut disiasat dan didakwa melakukan transaksi yang melanggar Akta Pengurupan Wang 1988 (Akta).

Kesalahan itu termasuk melanggar Seksyen 30(1) (b) Akta tersebut, yang melarang pengurup wang memindahkan dana ke luar Malaysia, sama ada untuk diri sendiri atau bagi pihak ketiga[klik sini]

Apasal dia tak sorok dalam kopek besar dia seperti mak kita biasa buat dulu-dulu? Tidak cukup besar untuk wang sebanyak itu?

Wednesday, December 16, 2009

BN semakin lemas

Barisan Nasional semakin bergegar bila satu lagi parti komponennya, Parti Gerakan berhadapan dengan satu krisis dalaman apabila naib presiden Gerakan yang digantung, Huan Cheng Guan (gambar) hari ini membuat pengumuman keluar dari parti itu dan menyertai Parti Cinta Malaysia.

Pada sidang media di lobi Parlimen, beliau menyatakan tidak lagi percaya terhadap kepimpinan lemah Presiden Gerakan, Tan Sri Koh Tsu Koon, sebagai alasan. Baca di sini

PANADOL MERBAHAYA

JANGAN AMBIL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI
(TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

Wednesday, December 9, 2009

Dah memang dasar lembu

Sekumpulan lembu dilaporkan telah naik amok ketika hadir ke satu perbicaraan kerana memijak kepala spesis mereka sendiri.

Perbiacaraan tersebut tidak ada sangkut paut dengan pemimpin DAP, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Nga Kor Ming.Tetapi kenapa lembu-lembu itu tunjuk buruk laku? Oh Patutlah...memang dasar lembu..

Monday, December 7, 2009

Apa nak jadi ....

Macam mana sebidang tanah wakaf bertujuan kegunaan agama Islam, seluas 3 ekar di kawasan Kuala Lumpur yang bernilai jutaan ringgit ini boleh jatuh ke tangan syarikat yang bukan Islam dan bertujuan komersial semata-mata??? [KLIK SINI]

Umno penganjur maksiat


Walaupun negeri dilanda hujan lebat dan angin ribut , beberapa tempat dilanda banjir gelombang yang ketiga dan ramai mangsa-mangsa bencana alam itu dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan banjir, namun terdapat juga segelintir manusia yang tidak insaf dan masih mahu berleka dengan hiburan....

Apa nak jadi dengan orang Melayu ini? Sebut konsert sajer, berduyun-duyunlah jenis Melayu ini datang berkerumun macam langau mengharung bangkai [KLIK SINI]

Umno , penganjur acara maksiat tersebut sanggup menghabiskan jutaan wang rakyat dan memang suka ummat Melayu terus leka dengan hiburan dan maksiat supaya dapat meneruskan jangka hayat mereka.

Saturday, December 5, 2009

Forum "Natijah dari Krisis Perak" anjuran MerdekaReview

Satu forum bertemakan "Ke arah mana Perlembagaan? Natijah dari Krisis Perak" (Whither the Constitution? Lessons to be learnt from the Perak Crisis) akan dianjurkan oleh MerdekaReview, pada jam 8 malam, 9 Disember 2009 (Rabu), di Auditorium Pusat Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya.

Antara ahli panelnya termasuklah Professor Kevin Tan, Professor Shad Faruqi dan Mohd Nizar Jamaluddin.

Kevin Tan, graduan dari Yale University, seorang pensyarah di Singapura, dan juga Monash University di kampus Kuala Lumpur. Selain itu, beliau juga banyak menulis mengenai perlembagaan Malaysia dan Singapura.

Professor Shad Faruqi, pakar perlembagaan, dan juga penulis buku Document of Destiny. Selain mengajar di universiti tempatan, juga seorang kolumnis dalam akhbar Star.

Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Pakatan Rakyat negeri Perak, merangkap ahli parlimen Bukit Gantang, Perak.

Sekali imbas, krisis Perak yang berlanjutan sehingga kini merupakan antara peristiwa yang paling penting dalam tahun 2009. Pergelutan kuasa antara Barisan Nasional dengan Pakatan Rakyat ini telah memberi impak yang besar kepada sistem politik Malaysia dari semua dimensi, termasuk kehakiman, pasukan keselamatan, perundangan, institusi Raja dan sebagainya.

Butiran:

Tema: Whither the Constitution?
Lessons to be learnt from the Perak Crisis (English)
Tarikh: 9 Disember 2009 (Rabu)
Masa: 8 pm
Tempat: MBPJ Civic Centre Auditorium,
Jalan Yong Shook Lin,
Petaling Jaya.
Kedatangan dialu-alukan.
Kemasukan adalah percuma


Friday, December 4, 2009

Malaysia mungkiri Perjanjian Damai hadyai

Kerbau dipegang pada tali, manusia dipegang pada janji. Setelah 20 tahun Perjanjian Damai Haadyai dimeterai antara Parti Komunis Malaya (PKM), kerajaan Malaysia dan kerajaan Thai, sejauh manakah janji yang termaktub dalam persetujuan ini ditunaikan?

Seperti yang dijanjikan, PKM telah menamatkan perjuangan bersenjatanya; kerajaan Thai pula, menghulurkan bantuan kepada anggota PKM untuk memulakan kehidupan baru.

Kerajaan Malaysia kini menjadi tumpuan, lebih-lebih lagi apabila mengumumkan bahawa Chin Peng tidak dibenarkan untuk pulang ke tanahairnya.[klik sini]

Artikel menarik yang berkaitan : [klik sini]

Thursday, December 3, 2009

Kursus Motivasi untuk anak-anak


Satu kursus bimbingan bagi membantu anak-anak keluar dari masalah dihinggapi pelbagai penyakit dan sikap negatif yang membimbangi dan meresahkan ibu bapa akan diadakan pada 18 – 20 Dis. 2009 anjuran Smartcom Consultancy.

Kursus selama 3 hari dan dua malam akan bermula pada 20 hingga 22 Disember 2009, bertempat di Institut Latihan GPMS, Kg Seri Rahmat,Batu Gajah, Perak.

Kursus seumpamanya pernah diadakan dan mendapat sambutan diluar jangkaan. Lihat di sini

Atas permintaan ramai,maka kursus tersebut diadakansekali lagi bagi memberi peluang kepada mereka yang tidak berkesempatan dahulu.

Yuran kursus meliputi tempat penginapan, makan minum 11 kali serta peralatan kursus ialah RM 170.00 sahaja.Untuk keterangan lanjut, sila hubungi talian berikut :

  • Pejabat : 05 – 3122015 (fax & tel)
  • En Radzi : 019 - 2826743
  • En Nazrin : 019 – 5747231

    Tempat adalah terhad dan siapa dahulu, dia dapat.

  • Tuesday, December 1, 2009

    Budak hilang ditemui semula

    Budak 6 bulan dibuang, dijumpai masih hidup dan sihat tapi sudah berlumut...(nampak macam anak orang PAS ajer)...

    Kesiann....apa nak jadi manusia sekarang ni...





    Wednesday, November 25, 2009

    Anwar menang saman NST RM100 juta tapi dapat RM100,000

    Oleh Debra Chong

    KUALA LUMPUR, Nov 25 — Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim menang kes saman fitnah terhadap New Straits Times hari ini.

    Ketua Pembangkang itu mengemukakan saman RM100 juta tetapi Mahkamah Tinggi hanya memutuskan ganti rugi RM100,000.

    Sambil menyifatkan tuntutan RM100 juta terlalu tinggi mahkamah “menghadiahkan” RM100,000 dan RM20,000 sebagai kos.

    Kadar faedah lapan peratus juga dibenarkan oleh mahkamah.

    Anwar saman NST berhubung satu rencana disiarkan tujuh tahun lalu, yang mengaitkannya dengan pelobi berpengaruh Amerika Syarikat Douglas H Paal.

    Sumber : Malaysian Insider

    Menipu adalah prinsip utama Umno!

    Muhyiddin Yassin meminta anggota parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh jangan bersetuju mengetuai kaukus petroleum yang ingin dibentuk oleh Pakatan Rakyat bagi menuntut bayaran royalti hasil minyak di Kelantan.

    “Eloklah Tengku Razaleigh teliti semasak-masaknya walaupun ia melibatkan negeri Kelantan tetapi ini ditaja oleh pihak parti pembangkang dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri yang nak mengusahakannya,” itu pesan Muhyiddin

    Muhyuddin kata, BN tidak terlibat dengan perkara-perkara sedemikian kerana terikat dengan prinsip parti.

    Apa dia prinsip Umno ? Menipu dan menafikan hak rakyat ? Adakah Tengku Razaleigh Hamzah bersetuju dengan prinsip Umno yang macam itu?

    Jelas kepada kita bahawa Umno hanya jadikan ungkapan ‘Rakyat didahulukan , pencapaian diutamakan’ sebagai rethorik semata-mata. Tuntutan Royalti minyak Kelantan itu berkait rapat dengan hak rakyat , namun kerana ianya ditaja oleh parti pembangkang, maka Umno sanggup mengepikan ‘Rakyat didahulukan , pencapaian diutamakan.

    Tuesday, November 24, 2009

    Apa punya bangang simamat ni

    Polis telah menangkap seorang pemuda berumur 22 tahun kerana didakwa menggunakan hanfon kameranya merakam gadis 17 tahun yang sedang mandi.

    Gadis tersebut tidak menyedari dirinya sedang dirakam sewaktu mandi di rumahnya di Taman Bunga Raya di Wangsa Maju jam 6.00 pagi.

    Pemuda tersebut hampir selesai merakamkan penggambaran tersebut bila tiba-tiba tergelincir lalu terpecahkan cermin tingkap dan handfon itu tercampak masuk ke bilik mandi.
    Bunyi bising cermin pecah tersebut menarik perhatian bapa gadis, seorang pegawai untuk menyiasatnya.

    Gadis tersebut tersentak apabila mendapati terdapat rakaman dirinya yang sedang mandi dalam handfon tersebut.

    Apa yang lebih memeranjatkan ialah, pemuda tersebut dengan begitu berani datang kerumah gadis itu kemudiannya lalu meminta supaya dipulangkan handfon yang katanya telah terjatuh kedalam bilik mandinya dengan tidak sengaja!

    Bapa gadis yang telah melihat gambar rakaman tersebut marah lalu menangkap pemuda tersebut.

    Polis sedang menyiasat kes tersebut dan jika didapati bersalah akan dikenakan hukuman penjara sehingga 5 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.




    Monday, November 23, 2009

    sidang media Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz

    sumber Harakahdaily

    Transkrip penuh

    Bismillahirrahmanirrahim

    Hari ini saya sudah didatangani oleh pemimpin pusat yang mengandungi Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr. Harun Din, dan juga wakil parlimen daripada Kubang Kerian dan Kuala Krai.

    Semuanya menasihati saya supaya menjaga nama baik pimpinan Islam khasnya PAS sendiri untuk menasihati menantu saya supaya mengundur diri dari Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

    Sewaktu saya lantik dulu saya lantik dia dalam mesyuarat penuh, dalam mesyuarat itu ada LA, ada penasihat undang-undang, dan beliau tak ada komen apa, tapi oleh kerana fitnah melalui macam-macam surat layang dan sebagainya, maka saya dinasihati supaya elak diri dari fitnah ini berkembang. Itu sahajalah.

    Jadi menantu tok guru sekarang ini akan letak jawatan?
    Ya

    Bila nak letak tu?
    Tarikh itu terserah kepada dia.

    Tapi tadi tok guru kata apa yang brelaku fitnah dan bukan kebenaran, jadi kenapa pula disuruh letak jawatan?
    Saya lantik menantu saya ini, saya sebut dia menantu, tapi fitnah yang dilempar blogger , surat-surat layang, saya pun terima banyak, untuk jaga nama baik pimpinan Islam, maka saya dengan segala senang hati untuk jaga (elak) fitnah.

    Nabi kita pernah sebut kerpada Siti Aisyah, bahawa nabi bercadang nak roboh kaabah yang ada sekarang, nak bina balik supaya sama dengan kaabah zaman nabi Ibrahim, tapi tak jadi nak buat bimbang takut orang Arab yang baru masuk Islam, bawa fitnah dan sebagainya,

    Orang lain, blogger nak tuduh itu dia punya pasal la, dia tanggung dosa menyusahkan orang.

    Adakah tok guru lepas ini akan rombak juga pengurusan PMBK?
    Itu masalah kedua.Masalah sekarang ini menantu saya itu terlalu banyak kecaman dilempar kepadanya oleh orang yang tak bertanggungjawab.

    Jadi ini tak ada kena mengena dengan siasatan SPRM?
    Siasatan SPRM tu siasatlah. Itu kerja dia. Tapi fitnah itu yang jadi (punca suruh letak jawatan). Nabi kata fitnah ini benda tidur,sesiapa yang gerak dia akan dilaknat Allah, itu pemfitnah punya fasal. tapi (letak jawatan) ini nak jaga kepimpinan parti Islam Semalaysia.

    Yang mana satu tuduhan, tulisan itu fitnah?
    Terlalu banyak, saya pun terima terlalu banyak surat layang, surat layang tak ada tandatangan, zaman sekarang orang baca dalam internet seluruh dunia.

    Masa pelantikan (Arif) tok guru dapat pandangan dari semua pihak ya?
    Saya sudah sebut dalam mesyuarat,dan mesyuarat senyap, termasuk YB LA sendiri.

    Adakah dalam keadaan sekarang pimpinan PAS Kelantan tak beri sokongan pada tok guru, sebab tak ada pun yang beri kenyataan , bahawa sudah dibincang dalam mesyuarat, bahawa pelantikan (Arif) sudah dapat restu semua pimpinan?
    Itu tak payah. Saya tak perlu kenyataan (sokongan) terbuka begitu. Tapi oleh kerana fitnah yang dibuat oleh blogger semua sekali yang semua orang boleh baca.Dan nama baik kepimpinan Islam akan menjadi cacat. (setakat itu sahajalah)

    Sunday, November 22, 2009

    Umno ingin pecahkan PAS jadi tiga aliran


    Oleh M Jusoff Taib

    PAS telah melakukan satu momentum dalam sejarah Malaysia melalui watak yang begitu cemerlang, iaitu Allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor. Beliau meletakkan PAS terdepan dalam arus politik penentangan rakyat terhadap kepimpinan politik Umno yang telah bangkrap moral kerakyatan. Fadzil Mohd Noor menepati teori perang Sun Tzu, iaitu pemikir Cina klasik tentang perang. Berkata Sun Tzu yang lebih kurang maksudnya: “...mereka yang bijak berperang itu dahsyat momentumnya dan tepat penentuan saatnya.” Fadzil Noor segera muncul terdepan dalam krisis kezaliman terhadap Anwar Ibrahim. Ia membawa PAS memunculkan momentum politik Islam kepada arus besar perubahan nasional. Mencetuskan gelombang besar yang memuncak kepada kejutan Mac, 2008.

    Kepimpinan Fadzil Noor Bayangkan jika tanpa kepimpinan Fadzil Noor yang menimbulkan momentum PAS berdasarkan peristiwa krisis kepentingan dalam Umno, yang kemudian Anwar menjelma sebagai lambang korban kejahatan Umno, membunuh harapan masa depan kemurnian politik bangsa Malaysia. Seolah-olah rakyat Malaysia yang menentang Umno memiliki katahati: “Lupakan kaum, kita sedang mencipta gelombang besar politik menuju masa depan!” Lalu sekelian politik pembangkang membulat ke dalam satu arus bersama. Di sini besar peranan Fadzil Noor ! Momentum itulah, yang menyinarkan harapan baru politik Malaysia.

    Momentum yang dicetuskan oleh Fadzil Noor itu bagai detik letusan yang memusnahkan tembok perkauman dalam politik. Kita melihat pemimpin PAS dan DAP berada di satu pentas menjana penentangan terhadap politik zalim yang membelakangkan demokrasi. Kita melihat Melayu-Cina-India berpadu menyambut penyatuan suara PAS-DAP menentang penindasan dan penodaan Umno serta kroni BN-nya terhadap kemurnian demokrasi. Momentum dalam perang politik yang dibuat oleh Fadzil Noor dengan membawa jemaah PAS ke depan dalam kes kezaliman terhadap Anwar, sebenarnya menumpang pada ketokohan Tok Guru Nik Aziz yang teguh di belakang Fadzil Noor.

    Undi Tok GuruBayangkan jika berlaku penentangan Tok Guru Nik Aziz pada ketika itu, momentum itu tentunya tidak terjadi. Sedangkan Nik Aziz merupakan idola kerohanian PAS yang luas pengaruhnya. Di Kelantan sahaja pengaruh undi terhadap peribadi Tok Guru mencapai 15 peratus.Maknanya, di Kelantan sejumlah 15 peratus pengundinya adalah mengundi Tok Guru. Mereka bukan mengundi PAS. Atau pengundi pembenci Umno. Dan unsurnya ialah Tok Guru sebagai ‘kesolehan politik Islam’.


    (Majalah Tempo Indonesia pernah menyebut beliau sebagai Saidina Umar negeri Melayu Kelantan) Tok Guru Nik Aziz adalah lambang kesolehan PAS yang hidup, yang tersebar ke mana-mana dan meluas. Kesolehan politiknya sebagai ulama merupakan suatu faktor perluasan pengaruh PAS hingga wabak pengaruh kesolehan itu merentasi kaum.


    Ada bezanya pemimpin Islam sekadar soleh peribadi, tetapi gagal dalam agenda kepimpinannya menjelmakan diri sebagai kesolehan politik. Semua pemimpin awal (al-awwalun) dalam sejarah Islam sebelum khalifah menjelma sebagai raja dinasti, cemerlang melalui kesolehan politik. Dan ini dinamakan Islam yang hidup dan membumi. Atau Islam real bukan Islam tekstual atau Islam vokal – yakni Islam lancang lidah yang tidak memunculkan kesolehan politik yang asli.

    Pecah tiga Ketika saya membaca kelantangan Dr. Abdul Aziz Bari, yang bukan sahaja pakar perlembagaan bahkan merupakan idealis pemurnian Perlembagaan, mengecam kemungkinan munculnya pemecahan arus bulat politik PAS ke arah politik Malaysia Baru, saya menghubungkannya dengan detik Fadzil Noor menghasilkan momentum perjuangan PAS itu. Sun Tzu mengatakan, “ yang menyebabkan air mengalir dengan deras hingga menyebabkan boleh membongkah batu ialah momentum.” Momentum itu seumpama letusan roket yang menerjah laju ke destinasi dengan dorongan kuat – baik kepada harapan rakyat mahu pun harapan PAS. Jika tiba-tiba peluncuran itu cuba dibelokkan dan melahirkan sebuah kehampaan, inilah yang dibimbangi seorang pemikir idealis Perlembagaan seperti Abdul Aziz Bari.


    Momentum yang telah mengarus-deraskan perjuangan rakyat, yang mampu menjana kekuatan besar perubahan, tiba-tiba akan dapat dipecahkan menjadi dua arus yang saling melemahkan. Ini akan memusnahkan momentum sama sekali. Dalam pecahan dua arus, tentunya dalam matematik politik, menghasilkan tiga. Jika ada aliran yang terus ke kiri, dan ada yang pecah ke kanan, tentu menghasilkan aliran tengah. Arus besar hasil momentum ciptaan Fadzil Noor melemah dan merosakkan kuasa Tao yang dilambangkan oleh Tok Guru Nik Aziz.


    Tugas Umno kini di samping menutup segala pekungnya, mereka tidak berdiam diri dari memecahkan arus padu yang dimiliki PAS. Kemudian memulakan pula pemecahan Pakatan Rakyat keseluruhannya sebelum muncul pilihan raya ke-13. PAS akan dijadikan “jemaah dua imam”. Satu ke kiri, satu ke kanan. Dan kemudian pasti muncul aliran jemaah tengah melantik imam ketiga ! Dengan itu Umno berjaya memecah arus momentum yang telah diciptakan oleh ketokohan Fadzil Noor.

    Pengaruh rohaniahSedangkan Tok Guru Nik Aziz kalau diperhitungkan berdasarkan ilmu perang Sun Tzu, adalah apa yang dinamakan sebaga Tao. Tao adalah sandaran moral perang. Iaitu modul riohaniyah, yang menyebabkan jema’ah berjuang terus dengan suci hati.Pengaruh Tao atau penjelma pengaruh kemurnian perjuangan, atau pencetus moral perjuangan, atau wira idola memantapkan pengorbanan jemaah, mesti diperbesarkan. Orang kelantan tahu itu, seperti mereka tahu harga Tok Guru di Kelantan. Kini ada Tao di Kedah iaitu MB Kedah. Dan ada boleh dijadikan ‘Tao’ di Perak yang memberangsangkan PAS dalam politik Perak. PAS mesti memperbesarkan Tao-nya, iaitu daya tarik moral rohaniyah sebenar melalui kesolehan politik tokoh-tokohnya.

    sumber : EraPakatan

    Friday, November 20, 2009

    Ketua Polis Yang Serba Tidak Tahu

    Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan (gambar) tidak menyedari rakaman yang dibuat oleh pasukan cawangan khasnya (SB) mengenai kenyataan penyiasat persendirian, P Balasubramaniam, di Bangkok pada 8 Julai tahun lalu.

    Bala dalam pendedahan terbarunya, menyatakan kenyataan yang dibuat telah dirakam oleh pasukan SB diketuai ACP Muniandy yang dapat menjejakinya di Bangkok menerusi pegawai perhubungan kedutaan Malaysia yang mengatur pertemuan itu.

    Penyiasat persendirian itu juga berkata, Muniandy hanya berminat dengan surat akuan bersumpahnya yang pertama pada 3 Julai dan tidak menyentuh langsung akuan bersumpah keduanya pada 4 Julai yang menarik balik pernyataannya mengenai hubungan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan model Mongolia, Altantuya Shaaribu.



    Semalam, Musa menyatakan Bala yang dilaporkan keluar masuk ke negara ini sekurang-kurangnya lapan kali sejak kehilangan ‘misteri’ nya, masih dikehendaki polis untuk merekodkan kenyataannya berhubung dua akuan bersumpah yang bercanggah antara satu sama lain.

    Musa berkata, disebabkan Bala hanya seorang saksi dan bukan tertuduh dalam kes ini, polis tidak ada memberi sebarang arahan kepada Jabatan Imigresen untuk menghalang pergerakan Bala keluar dan masuk ke negara ini.

    “Dia sepatutnya tahu bahawa dia dikehendaki untuk membantu polis dalam kes ini dan mengambil inisiatif untuk datang suapaya kenyataannya diambil,” Musa dipetik ketika memberitahu media yang bertanyakan kemasukan Bala ke negara ini.

    “Setahu kami, kami tidak tahu Bala kembali ke negara ini. Anda patut tanya pemberita yang mendakwa perkara itu,” katanya.

    Bala bersama isteri dan tiga anaknya – berusia antara enam hingga 11 tahun – dilaporkan hilang sejak 15 bulan lalu walaupun pendedahan terbarunya menyatakan dia diugut supaya menarik balik akuan bersumpah pertamanya.

    Dia mendakwa, ahli perniagaan bernama Deepak, menerusi seorang pegawai polis yang digantung khidmatnya dikenali sebagai ASP Suresh membawanya bertemu seorang Datuk yang menawarkannya RM5 juta supaya menarik balik akuan bersumpah pertamanya.

    Bala akhirnya, menandatangani surat akuan bersumpahnya yang kedua dan dipaksa meninggalkan negara dengan pergerakannya diatur oleh ahli perniagaan itu.

    Bala dan keluarganya ke Singapura, kemudian menaiki kapal terbang menuju ke Bangkok sebelum menuju ke Chennai, India di mana Bala dipercayai menetap di situ. Dia berkata demikian dalam satu wawancara yang turut dihadiri tiga peguam terkenal bulan lalu.

    Bala diupah oleh rakan karib Najib, seorang penganalisis politik, Abdul Razak Baginda untuk menjejaki Altantuya di Kuala Lumpur. Bagaimanapun Abdul Razak dibebaskan tanpa dipanggil untuk membela diri terhadap kes berkaitan pembunuhan Altantuya.

    sumber : freemalaysiatoday

    PI Bala - Dari Bangkok ke Kathmandu dan Delhi

    Dalam bahagian keempat wawancara misteri dengan penyiasat persendirian P.Balasubramaniam yang disiarkan dalam Malaysia Today, dia menceritakan kesukaran yang dihadapinya apabila dipaksa tinggal di luar negara.

    Balasubramaniam - individu kontroversi berkaitan kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu - juga mendedahkan, dia pulang ke Malaysia beberapa kali tahun ini tanpa melalui pemeriksaan imigresen.

    Di bawah adalah petikan wawancara tersebut:

    Mengapa kamu tidak memberitahu mereka perkara sebenarnya mengenai cara akuan bersumpah kedua dibuat memandangkan anggota keluarga anda berada bersama anda dan mereka semuanya dalam keadaan selamat?

    Saya masih lagi dalam keadaan keliru dan masih bimbangkan keselamatan keluarga saya. Saya dimaklumkan bahawa Deepak ada hubungan yang amat berpengaruh, terutama selepas pertemuan dengan seorang Datuk VIP Melayu di The Curve beberapa malam sebelumnya dan nasihatnya masih segar di kepala saya.

    Saya juga hairan mengenai hubungan Deepak itu kerana dia nampaknya boleh menganjurkan sesuatu di negara-negara berlainan dan malah telah meminta seorang wanita Thai memohon visa India kami di Bangkok.

    Pada masa itu, saya tidak tahu apa yang akan berlaku, jadi saya rasa perlu mendengar nasihat mereka sehingga saya dapat berfikir dengan lebih jelas kerana saya perlu mengambil kira keluarga kerana saya tidak mahu apa-apa berlaku kepada mereka.

    Saya dan keluarga juga sedang berada di negara asing tanpa sumber kewangan.

    Adakah kamu menghubungi sesiapa selepas itu?

    Ya, ASP Suresh menghubungi saya dari KL dan menasihat saya supaya berpindah hotel agar pegawai polis dari KL tidak dapat mengesan saya lagi sekiranya mereka perlu mengambil kenyataan lanjut.

    Dia juga memberitahu saya supaya menghubungi anak saudara saya di KL dan memintanya berhenti bercakap dengan media dan jangan mengadakan lagi protes nyalaan lilin kerana tindakan itu membuatkan Deepak berasa tidak senang. Saya kemudiannya menghubungi anak saudara saya itu dan memintanya berhenti menjalankan aktiviti-aktivi tersebut dan dia bersetuju (lihat video di sini:)

    Adakah kamu berpindah hotel?

    Ya, kami berpindah ke Hotel Beverly Hills. Semasa kami di hotel baru itulah saya menerima berita daripada Rajesh bahawa visa kami tidak sempat disiapkan kerana ia memerlukan tempoh sekurang-kurangnya lima hari bekerja untuk diproses.

    Deepak kemudiannya meminta seorang pengurup wang, yang dikenalinya, membayar 100,000 Baht untuk perbelanjaan saya. Saya kemudiannya menunggu arahan selanjutnya di hotel tersebut.

    Apa yang berlaku selepas itu?

    Pada kira-kira jam 2.30 petang 11 Julai, Rajesh menghubungi saya dan meminta ke lapangan terbang untuk mengutip e-tiket yang telah ditempahnya untuk saya dan keluarga berlepas ke Kathmandu, jadi kami bersiap dan pergi ke lapangan terbang tersebut.

    Bagaimanapun, bila kami sampai di lapangan terbang, Rajesh menghubungi saya dan memberitahu bahawa penerbangan hanya akan berlepas jam 10 pagi keesokannya. Kami kemudiannya menaiki teksi balik semula ke bandar dan menginap di hotel lain.

    Keesokan paginya kami pergi semula ke lapangan terbang, mengutip tiket kami dan terbang dengan pesat Thai Airways ke Kathmandu.

    Apa berlaku bila kamu mendarat di Kathmandu?

    Kami disambut di lapangan terbang oleh seorang wakil dari Hotel Yak & Yeti yang membawa kami ke hotel tersebut.

    Apa perlunya anda ke Kathmandu?

    Sebelum kami boleh masuk ke India, kami perlu memohon visa yang kami gagal perolehi di Bangkok.

    ASP Suresh memberitahu saya bahawa Deepak tidak mahu lagi kami berada di Bangkok kerana polis sudah tahu yang kami berada di sana dan itulah sebabnya dia mahu kamu berlepas ke Kathmandu supaya dapat memohon visa kami di sana.

    Berapa lama kamu berada di Kathmandu?

    Kami membuat permohonan visa kami di Kedutaan India di Kathmandu. Selepas kami memperolehi visa untuk tempoh sebulan berada di India, kami berlepas dari Kathmandu ke New Delhi. Tarikhnya 22 Julai. Kami tinggal kira-kira 10 hari di Kathmandu.

    Berapa lama kamu berada di Delhi?

    Kami tinggal di sebuah hotel di Delhi selama dua malam sebelum terbang ke Madurai untuk ke Madras.

    Bagaimana kamu dapat melanjutkan tempoh visa satu bulan itu?

    Visa kami tamat pada 21 Ogos 2008. Orang Deepak telah berjanji untuk mendapat lanjutan tempoh selama setahun untuk kami tetapi tidak jadi apa-apa. Jadi saya terpaksa mendapatkan sendiri lanjutan sebulan untuk saya dan keluarga saya sehingga 20 September 2008.

    Saya kemudiannya menghantar isteri dan anak-anak pulang ke KL untuk tinggal bersama ibu mertua saya di Segambut tanpa pengetahuan Deepak.

    Saya terus tinggal di Madras dan mencuba untuk melanjutkan tempoh visa saya. Ejen Deepak yang dikenali sebagai Kumar cuba membantu saya tetapi selepas 5 bulan ia belum berhasil. Saya mengadu mengenainya kepada Deepak dan ASP Suresh ketika mereka datang melawat saya di Chennai. Deepak memanggil Kumar yang memulang pasport kepada saya bersama sijil sakit, dengan berkata saya tidak boleh keluar dari negara ini disebab satu penyakit yang saya hidapi. Ini terpaksa dilakukan kerana saya berada di India secara haram kerana tempoh visa saya sudah tamat.

    Saya kemudiannya meminta bantuan bapa saudara isteri saya yang merupakan exco negeri bagi daerah Karaikal. Dia berjaya mendapatkan lanjutan tempoh bagi visa saya sehingga 5 September 2009.

    Adakah kamu ada pulang ke Malaysia sepanjang tempoh tersebut.

    Ya, saya pulang beberapa kali untuk menyelesaikan beberapa urusan peribadi saya. Setiap kali saya pulang, saya masuk melalui Thailand di sempadan Malaysia-Thai di Bukit Kayu Hitam dan keluar semula melalui cara yang sama. Saya tidak melalui pemeriksaan imigresen Malaysia.

    Saya tidak menghubungi sesiapa setiap kali saya pulang kerana saya takut Deepak dapat tahu. Satu-satunya orang yang tahu saya pulang ke Malaysia ialah ASP Suresh tetapi dia tidak beritahu pada Deepak. Dia marah dengan saya kerana membiarkan isteri dan anak-anak saya pulang ke Malaysia, tetapi saya menjelaskan kepadanya bahawa anak-anak saya perlu bersekolah dan mereka tidak dapat masuk sekolah di Chennai.

    Setiap kali saya pulang ke Malaysia, saya tinggal dengan isteri saya dan ibu mertua saya di Segambut.

    Di mana isteri kamu tinggal selama dia berada di Malaysia?

    Dia tinggal bersama ibu mertua saya di Segambut dan dapat menyekolahkan anak-anak saya di sebuah sekolah di Sentul. Dia (isterinya) pernah datang ke Chennai beberapa kali bersama anak-anak untuk menemui saya.

    Di mana isteri dan anak-anak kamu sekarang?

    Mereka kini berada di Chennai. Saya dapat memasukkan dua anak besar saya di sebuah sekolah di sana. Isteri saya mungkin akan pulang ke KL supaya anak lelaki bongsu saya dapat bersekolah di sana. Saya perlu tinggal bersama dua anak saya di Chennai.

    Bolehkah kamu ingat tarikh-tarikh anda pulang ke Malaysia?

    Ya, saya berada di KL dari 16.02.2009 hingga 05.03.2009. Sepanjang tempoh tersebut, saya menemui Deepak di pejabatnya di Sungai Besi. Dia sangat bimbang saya pulang ke Malaysia dan meminta saya balik semula ke Chennai dengan segera. Dia memberi amaran kepada saya bahawa nyawa saya dalam bahaya jika saya tinggal lebih lama.

    Kali kedua saya pulang ke Malaysia ialah dari 11.04.2009 hingga 02.05.2009.

    Kali ketiga saya pulang ke malaysia ialah pada akhir Julai 2009.

    Apa yang kamu buat bila pulang pada akhir bulan Julai?

    Saya mengambil keputusan untuk menghubungi peguam saya Americk Sidhu dan menjelaskan kepadanya apa yang sebenarnya berlaku kepada saya sepanjang tempoh satu tahun lalu kerana saya tidak gembira dengan keadaan yang sedang saya lalui kini.

    sumber : malaysiakini

    Wednesday, November 18, 2009

    Pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas

    Pada 26 Okt 2009, Bank Negara Malaysia telah mengumumkan pembatalan sebanyak 20 lesen perniagaan pengurupan wang di bawah Akta Pengurupan Wang 1998. Walau bagaimanapun Bank Negara tidak memberi alasan dan sebab pembatalan lesen-lesen yang dinyatakan.

    Antara bukti-bukti diperolehi BNM, didapati maklumat yang menunjukkan Datuk Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hassan (gambar kiri), Menteri Besar Negeri Sembilan melalui Salamath Ali Money Changer Sdn Bhd (salah satu lesen perniagaan pengurupan wang yang dibatalkan) telah mengirim sejumlah wang yang bernilai RM10 juta ke London pada tahun 2008. [ klik sini ]/tamat .

    Kenapa Melayu Perlu Berterima Kasih Kepada Chin Pen

    Sekali lagi, bekas Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu membuat kenyataan yang "menghebohkan", apabila mendakwa bahawa "orang Melayu perlu berterima kasih kepada Chin Peng" (Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya), dan mengakui bahawa "agama sebagai candu masyarakat (pada kurun ke-19)".

    Kenyataan sedemikian sebenarnya tidak "janggal" dalam forum yang dianjurkan oleh Parti Sosialis Malaysia (PSM). Tetapi, apabila kenyataan ini terkeluar dari mulut seorang pemimpin PAS, maka ia agak "membeliakkan mata" semua orang. Lebih-lebih lagi, apabila dihujahkan oleh penceramah yang popular dengan humornya, maka ia memberi kesan yang "menghiburkan". Bacaan seterusnya


    /tamat

    Monday, November 16, 2009

    Menaja haji tidak salah; tetapi persepsi....

    Pesuruhjaya PAS II Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata menteri besar Kelantan membatalkan hasratnya untuk menunaikan haji berikutan isu tajaan hajinya dipolitikkan.

    "Untuk elak keadaan akan datang menjadi lebih serius lebih baik dia tidak pergi kerana dalam politik ni macam-macam boleh jadi. Ia menyebabkan persepsi yang kurang elok sedangkan di dalam Islam menaja haji itu tidak salah," katanya.

    Mohd Amar berkata ia menjadi salah atau rasuah apabila individu itu memberikan sesuatu atau wang dengan menyatakan dia ingin sesuatu sebagai balasan daripada apa yang diberikan. BERNAMA

    Nak Pasang Kipas siling?

    Kawang aku upah buat wiring kipas di rumah baru dia………….. wire man yang dihantar adalah specialist dari Bangladesh …. Nah tengok sendiri.



    mung pikir la sendiri....

    Dengar khabar yang separuh resmi, specialist tersebut kini berada dalam wad kecemasan kerana berlaku kemalangan sewaktu cuba memperlahankan kelajuan kipas tersebut yang sedang ligat berputar...

    Friday, November 13, 2009

    Wanita muda cemas nak kena...

    Polis berjaya menyelamatkan wanita berumur lingkungan 20 tahun daripada rogol.Mangsa telah diikat dan hampir diperkosa oleh seorang penceroboh yang berjaya memasuki rumahnya di Kota Damansara kelmarin.

    Mangsa yang tidak bekerja itu baru sahaja pulang ke rumahnya pada jam 6 petang tyetapi terlupa mengunci pintu hadapan rumahnya.Penceroboh yang berumur 30 tahun tersebut menyelinap masuk sambil menghunus sebilah pisau.

    Mangsa ternampak penceroboh tersebut lalu menalipon kawannya untuk minta tolong.Difahamkan, kawan itu tanpa berlengah lalu segera menghubungi polis dan polis tiba tepat pada masanya.

    Wanita itu terselamat atas tindakan segera polis.Terima kasih kepada polis.
    Sumber : sini

    Dokumen OSA Dedah Syarikat Milik Pemimpin Umno Tipu 3436 Pembeli Rumah

    1 fail Akta Rahsia Rasmi didedahkan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini.

    Hasil pendedahan itu, sebuah syarikat hartanah milik pemimpin Umno didakwa menipu 383 pemilik tanah dan 3,436 pembeli rumah di Bukit Cherakah.

    Khalid menggesa orang-ramai yang telah tertipu supaya merujuk kepada dokumen ini, dan mendakwa syarikat terbabit ke muka pengadilan.

    "Kita mendedahkan dokumen ini dengan tujuan membantu orang-ramai mendapat gambaran sebenar, bagaimana kejadian ini berlaku. Kerajaan negeri tidak akan ambil tindakan, tetapi kita menasihatkan orang-ramai supaya membawa kes ini ke pihak guaman," kata Khalid.

    Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengesahkan projek perumahan Bandar Alam Perdana telah terbengkalai sejak 2006.

    Projek yang diusahakan oleh syarikat Ladang Bukit Cherakah Nominees Sdn. Bhd. ini adalah milik bekas Exco Selangor Miskun Sutero, yang telah meninggal dunia dua tahun lalu.

    Berdasarkan dokumen ini, 383 pemilik tanah dijanjikan pampasan RM360,000 seorang dan sebuah rumah setiap seorang.

    Manakala 3,436 pembeli telah membeli 3,819 unit rumah dengan membayar wang pendahuluan kepada pihak bank. Perumahan ini dijangka siap pada 2002, malangnya projek ini terbengkalai.

    Pemilik tanah tidak mendapat pampasan yang dijanjikan, manakala pembeli-pembeli terpaksa menanggung hutang bank.

    "Tanah hilang, rumah tak dapat. Orang-ramai memberi harapan masalah ini dapat diselesaikan segera," kata Khalid.

    "Kerajaan negeri akan terbitkan risalah tentang kes ini yang boleh didapati laman sesawang Kerajaan Negeri Selangor, di Pejabat Daerah berdekatan dan Pejabat Menteri Besar pada Isnin ini," tambah beliau.

    sumber : tvselangor

    Thursday, November 12, 2009

    Pelik tetapi benar

    Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad menjelaskan bahawa jumlah kerosakan dan kerugian yang dituntut Perbadanan Stadium Nasional, Bukit Jalil akibat kelakuan ganas penyokong Kelantan pada perlawanan akhir Piala Malaysia, Sabtu lalu cuma RM138,150.

    Menurutnya lagi , “…. Kami mematuhi syarat untuk menanggung apa-apa kerosakan yang berlaku pada kemudahannya.”

    Tetapi Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mendenda KAFA cuma RM50,000 sahaja.

    Katanya, “Kami tidak boleh menyamakan denda dengan nilai itu kerana perlu berlaku adil kepada pasukan berkenaan.

    “Yang melakukan perkara itu hanyalah dari kalangan segelintir penyokong mereka sedangkan majoritinya tidak begitu.”

    Pelik sungguh bunyinya….. agaknya kalau seorang sahaja yang melakukannya dan nilai kerosakannya ratusan ribu juga, mungkin akan dikenakan denda Rm10/- sahaja...

    Tuesday, November 10, 2009

    Ketua Pemuda PAS Shah Alam nafi letak jawatan

    Ketua Dewan Pemuda PAS Shah Alam, Ahmad Sayuti Bashiron hari ini menafikan laporan bahawa dia telah meletak jawatan ekoran tekanan daripada parti itu.

    Antara lain, didakwa bahawa tekanan itu berhubung tindakannya merakam ucapan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hasan Ali, yang sedang disiasat oleh lembaga disiplin PAS.Baca seterusnya di sini

    Nak kenal Raja Temberang Malaysia?

    Ketua Pengarah Penyiaran Radio Televisyen Malaysia (RTM), Datuk Ibrahim Yahya berkata, seseorang penulis blog harus berani memperkenalkan dirinya kerana ia akan mempengaruhi kredibiliti karya yang disiarkan.

    "Seperti saya sendiri, saya perkenalkan siapa diri saya, latar belakang saya... ini penting supaya bila kita tulis ada integriti, orang tahu siapa kita," katanya.

    Saya setuju pandangan beliau diatas. Siapa yang tidak kenal dia ? Ketua Pengarah RTM – Raja Temberang Malaysia! Haa! Haa! Ketawakan dia!

    Gambar atas tu bukan gambar dia.Aku bubuh tu kerana ‘kemungkinan besar’ dia dapat ilham daripada jenama tersebut untuk menamakan blognya: Dunia Tiger.Aku tak nak tuduh dia kaki tu… Kalau jakun sangat nak tengok muka siRaja Temberang Malaysia tu, sila [klik sini]

    Kami risaukan TGNA

    Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengalami masalah kesihatan minggu lalu berkata, beliau begitu terkejut apabila tejaga dari tidurnya dalam keadaan mulut dipenuhi darah.

    Al-A’raf [126] Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan Islam.

    Semoga Allah memberi kesembuhan dan kesabaran kepada Tuan Guru dan mereka yang mengasihinya.Baca seterusnya di sini

    Saturday, November 7, 2009

    MP Sabah dan Sarawak diminta tegas isu royalti

    Rakyat empat negeri pengeluar petroleum di Malaysia diminta agar tidak terpedaya dengan penjelasan Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa kedudukan sumber petroleum mestilah tiga batu nautika dari perairan negeri untuk mendapat royalti.

    Ini kerana Akta Kemajuan Petroleum 1974 tidak meletakkan syarat bahawa untuk mendapat royalti, kedudukan sumber pengeluaran petroleum mesti terletak tidak kurang dari tiga batu nautika dari perairan negeri.

    Meskipun Perdana Menteri tidak menyebut negeri Sabah dan Sarawak, namun rakyat kedua-dua negeri itu harus bersedia dengan kemungkinan royalti mereka dirampas kerana umum mengetahui bahawa pengeluaran petroleum di kedua-dua negeri terbabit juga terletak lebih dari tiga batu nautika daripada perairan negeri.

    Jika takrifan tiga batu nautika yang dibuat Najib itu diguna pakai, ini bererti Sabah dan Sarawak sudah tidak layak mendapat royalty, sebaliknya turut mendapat wang ehsan.

    Dr Hata Ramli (PAS-Kuala Krai) berkata, penjelasan Najib yang juga Menteri Kewangan itu menggambarkan bahawa Kerajaan Persekutuan menganggap hasil petroleum berkenaan milik mereka, dan negeri pengeluar tidak berhak untuk menuntutnya.

    "Implikasi dari pengumuman Datuk Seri Najib itu, bahawa hasil petroleum empat negeri itu adalah kepunyaan kerajan pusat, termasuk Sabah dan Sarawak. Baca seterusnya di sini

    Wednesday, November 4, 2009

    Royalti Minyak : Kelantan tiada hak?

    Pengumuman YAB Perdana Menteri bahawa Kelantan hanya layak menerima ‘Wang Ehsan’ dan bukannya royalti dan wang ini pula akan diurus oleh Kerajaan Pusat adalah satu keputusan politik. Ia membelakangkan semangat federalisme, kedaulatan undang-undang dan penghormatan terhadap perjanjian dan penghormatan terhadap perjanjian dan menekankan kepentingan politik semata-mata.Baca seterusnya di sini

    Tuesday, November 3, 2009

    EGM MCA Khamis ini ?

    Usaha menyelesaikan krisis MCA melalui pelan damai semakin menemui jalan buntu berikutan perkembangan terbaru :


    1. Pendaftar Pertubuhan (ROS) hari ini mengiktiraf Datuk Seri Chua Soi Lek kekal sebagai timbalan presiden MCA.

    2. Presiden MCA , Ong Tee Keat menerima keputusan ROS mengekalkan Chua sebagai timbalan presiden.

    3. Liow Tiong Lai tetap mempertahankan kedudukannya sebagai timbalan presiden MCA , akan merayu terhadap keputusan ROS itu.

    4. Liow Tiong Lai dianggap melawan presiden, selepas kumpulannya mendesak pemilihan baru parti diadakan.

    5. OngTee Keat menyatakan desakan untuk mengadakan EGM itu bercanggah dengan perlembagaan parti.

    6. Ong Tee Kiat memecat empat anggota CC yang dilantik kerana menyokong Liow Tiong Lai yang mendesak supaya diadakan EGM.

    7. Wong Nai Chee - salah seorang daripada tiga orang yang mengemukakan desakan diadakan mesyuarat luar biasa (EGM) MCA - berkata mereka akan menemui setiausaha agung MCA dan ketua biro undang-undang parti itu untuk menyesuaikan kandungan resolusi bagi mengadakan EGM tersebut EGM itu pasti akan diadakan.Menurutnya, setiausaha agung MCA perlu mengeluarkan notis untuk mengadakan EGM itu Khamis ini.

    Sumber : di sini

    Saturday, October 31, 2009

    Kerajaan kudeta luluskan bajet dalam masa 20 minit ?

    Pada 28/10/2009 BN telah meluluskan ‘Bajet Cocacola’ dalam masa 20 minit. Rekod dunia!

    Pakatan Rakyat tidak mengiktiraf belanjawan yang dibentangkan oleh kerajaan BN yang tidah tidak sah di negeri Perak kerana ia dibentangkan dihadapan seorang Speaker yang tidak halal dan lagi Dato Seri Zambry dan barisan EXCOnya tidak patut berada dalam dewan kerana mereka telah digantung daripada menghadiri persidangan oleh Jawatankuasa Hak & Kebebasan

    Pada tahun 2008, Palatan Rakyat mengendalikan bajet selama 4 hari. Baca di sini

    Friday, October 30, 2009

    Panadol : ubat segala penyakit!

    Doktor Pakar sudah beri pandangan yang agak jelas, supaya anggota yang dah rosak itu di kerat buang bagi mengelakan daripada memudaratkan anggota badan yang lain.

    Tetapi si pesakit diabetik tersebut terus berdegil dan lawan cakap siPakar seraya berkata dengan angkuhnya :

    "Makan Panadol lebih baik! senang dan ringkas" . Kalau potong nanti , sayanglah....lagi pun sakit..."

    Monday, October 26, 2009

    Ganesan adalah penyamar dan penipu

    Ganesan bukan sekadar speaker haram, malah terbukti ianya seorang penipu.Itu kata DS Nizar, merujuk kepada Datuk Ganesan, speaker lantikan Barisan Nasional.

    “Ganesan telah mem ‘backdated’ kan surat perletakan jawatannya sebagai peguam,” terang Nizar sewaktu berucap di majlis Hari Terbuka Pakatan Rakyat di Medan Istana malam kelmarin.

    "Kami dapat tahu sebab dimaklumi oleh Majlis Peguam Malaysia," kata Nizar.

    “Ganesan memakai jubah speaker yang palsu, kerana jubah sebenar Speaker Dewan Undangan Negeri Perak masih dipakai oleh speaker yang sah, V. Sivakumar.Ternyata , bahawa Ganesan cuba menyamar sebagai speaker yang sah walhal dia memakai jubah speaker yang palsu,” jelas Nizar diikuti dengan sorak ketawa orang ramai yang hadir pada majlis tersebut.

    “Oleh kerana Ganesan adalah seorang speaker yang haram, maka notis panggilan persidangan itu pun haram, persidangan DUN yang dipegerusikannya itu pun haram, malah pembentangan bajet 2010 itu pun adalah tidak sah!” kata Nizar.

    Nizar mendakwa bahawa kemelut ini akan terus berlanjutan dan akibatnya para pelabur tidak akan berani datang ke Perak untuk melabur kerana keadaan yang kelam kabut ini menakutkan mereka.
    Nzar menyatakan , langkah yang sebaik-baiknya adalah membubarkan DUN dan mengadakan pilihanraya yang baru bagi mengatasi kemelut yang ada ini.

    Sunday, October 25, 2009

    Teoh dibunuh: Exco lapor polis, mahu suruhanjaya diraja


    (Harakah Daily) - Exco Negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah hari ini membuat satu laporan polis berikutan pendedahan terbaru mengesahkan 80 peratus pembantunya mendiang Teoh Beng Hock mati dibunuh bukan terjatuh.

    Laporan dibuat di balai polis Seri Kembangan pagi ini mendesak pihak polis menyiasat kes ini dari sudut kes pembunuhan bukannya bunuh diri atau mati mengejut.

    "saya berasa sangat kecewa, pihak polis menyiasat kes ini daripada sudut bunuh diri sejak awal. Sudut ini telah menghadkan skop siasatan polis dan telah melepaskan peluang emas untuk mencari bukti. Adakah pihak polis sengaja mahu melindungi SPRM pada hari pertama," katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Kembangan.

    Beliau juga menuntut supaya kerajaan Malaysia menubuhkan Suruhanjaya Diraja dengan segera dan menghentikan Inkues yang didakwa tidak telus dan membazirkan wang rakyat.

    "Jangan bazirkan wang rakyat, keluarga dan juga pegawai-pegawai, kerajaan pusat harus tubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes ini.

    "Saya lihat inkues ini berjalan dengan tidak baik, dan tidak telus, mereka hanya menyiasat berdasarkan laporan polis dan patologi tempatan, itu telah mengecewakan rakyat." katanya lagi

    Beliau turut mendakwa terdapat sesetengah pihak cuba untuk menyembunyikan kisah sebenar disebalik kematian Teoh ini.

    Rakyat Malaysia katanya mahu melihat keadilan ditegakkan dan Teoh tidak boleh mati sia-sia sahaja.

    "Ini peluang untuk pihak polis membuktikan kepada rakyat bahawa mereka boleh menjalankan tugas dengan profesional dan bebas," katanya lagi.

    Patologi terkenal antarabangsa dari Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand Rabu lalu telah memberi keterangan sebagai saksi pakar di Inkues mengenai kematian Teoh dan membuat kesimpulan kematian mendiang disebabkan dibunuh.

    Ianya berikutan tanda bulat di leher Teoh dipercayai dicekik, retakan pada tengkorak mendiang bukan akibat terjatuh dan kecederaan pada dubur Teoh juga akibat dicucuk dengan objek sebelum terjatuh.

    Teo Beng Hock ditemui mati di bahagian koridor tingkat lima bangunan Plaza Masalam dipercayai jatuh daripada tingkat 14 bangunan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor di Shah Alam, pada 16 Julai 2009, jam 1.30 tengah hari selepas menjalani soal siasat.

    Mendiang adalah setiausaha politik Exco Kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah.

    Saturday, October 24, 2009

    Samseng diupah kawal sidang DUN Perak?


    Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin membuat "rayuan peribadi" kepada Sultan Perak supaya membatalkan sidang bajet Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak kerana beliau bimbang berlaku kekecohan jika ia diteruskan.

    Nizar mendakwa beliau mendengar dari sumber-sumber tidak sah tetapi boleh dipercayai bahawa Umno akan mengupah 15 orang "samseng" untuk menggantikan pengawal keselamatan di DUN bagi menghalang "berlaku sebarang kekecohan dari pihak kami".

    Dakwanya lagi, apa yang membimbangkan beliau ialah 15 orang samseng ini telah diarahkan supaya mensasar dan memukul lima ADUN bukan Islam dari Pakatan.

    Menurut Nizar lagi, satu sumber memberitahu beliau bahawa lima ADUN Pakatan itu ialah Chang Lih Kang (Teja), Chan Ming Kai (Simpang Pulai), S Kesavan (Hutang Melintang), A Sivasubramaniam (Buntong) and Thomas Su (Pasir Pinji).

    Nizar memberitahu Malaysiakini bahawa beliau mendengar dari sumber-sumber di Sekretariat Kerajaan Negeri bahawa 28 ADUN Pakatan akan dihalang daripada membawa telefon bimbit dan kamera untuk merakam sebarang kejadian tidak diingini yang mungkin berlaku dalam sidang dewan Rabu ini.

    Dakwaan yang sama juga dibuat oleh setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming dalam sidang akhbarnya semalam.

    "Kami juga mendengar bahawa kami perlu melalui pemeriksaan keselamatan yang ketat, termasuk penggunaan pengesan logam," kata Nizar.

    "Kami bukan penjenayah yang perlu melalui layanan yang memalukan itu oleh regim BN, yang telah menghina pengundi yang telah memilih kami sebagai wakil rakyat mereka," tambahnya.

    Nizar berkata, ADUN Pakatan Rakyat tidak akan mencetuskan sebarang gangguan dan kekecohan di sidang dewan itu nanti.

    "Kekecohan tidak akan berpunca daripada kami yang melakukan tugas kami mengikut Perintah Tetap Dewan Undangan Negeri Perak dan Perlembagaan Perak," tambahnya

    Adik aku puji aku Ooii!

    Aduhai! Bukan main lagi si adik memuji si abang!! Macam nak rak! Aku sendiri tak gheti apa yang si adik katakan .kat sini

    Yang aku tahu, kaki tangan kerajaan tak dapat bonus! Sedangkan hari-hari akhbar melaporkan ekonomi negara bertambah baik setiap hari.Apa yang lagi yang aku tahu ? Ah! harga barangan keperluan pun bertambah naik setiap hari.

    Oh! Satu lagi yang aku tahu : Bayaran khas RM500 yang diberikan kepada semua penjawat awam Gred 41 hingga Gred 54 serta pesara wajib.Mana cukup RM500! Bukan aku sorang yang kata tidak cukup ; Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Omar Osman sendiri pun kata jumlah sebanyak itu mana nak cukup! Osman kata , bayaran itu diharapkan dapat ditambahkan lagi nilainya.....

    Thursday, October 22, 2009

    Natijah tulisan Prof Aziz Bari : Nik Aziz minta adakan Muktamar Khas

    Isu Unity Government / Fraksi umno dalam PAS , walaupun ramai kalangan orang PAS sendiri cuba menafikan tentang kewujudannya, nampaknya kini terpaksa berhadapan dengan realiti apabila Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz memberikan responnya terhadap tulisan Prof Aziz Bari ; berhubung isu kepimpinan PAS.

    Tuan Guru kini dengan tegas mencadangkan supaya PAS mengadakan satu Muktamar Khas untuk membincangkan isu kepimpinan parti.

    “Isu-isu disekitar Hassan Ali atau Mustafa Ali yang tak habis-habis dengan nak bekerjasama PAS dengan Umno ke arah kerajaan Perpaduan atau UG. Tenggelam-tenggelam, timbul, kemudian dihidupkan. Kemudian dimatikan pula bila nampak orang marah.....” kata Tuan Guru. Baca lagi di sini

    Mahkamah Tinggi benar cabar keputusan SPR

    KUALA LUMPUR 22 Okt. - Mahkamah Tinggi (bahagian rayuan dan kuasa-kuasa khas) di sini hari ini membenarkan permohonan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Perak, V. Sivakumar dan enam lagi untuk mencabar keputusan Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) untuk tidak adakan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Behrang, Changkat Jering dan Jelapang. - Utusan

    Gara-gara Pemutihan Umno

    Asri Salleh, pensyarah di Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi UiTM, Dungun berkata, pemutihan parti perlu dilakukan dalam situasi berpada-pada supaya tidak menjejaskan parti UMNO.

    “Saya melihat proses 'pemutihan' ini wajar dipertingkatkan dan diberi perhatian serius oleh semua pihak terutama menangani isu gejala politik wang yang kian berleluasa.

    Ha! Ha! Pemutihan? Nampaknya Umno kenalah singkirkan si Zambry tu! Dah tu Si Azeez kepala Mat Rempit tu.....siapa lagi huh? Ha! Ha! Ha! Demi Pemutihan Umno!

    “Kita tidak mahu rakyat terus menerus membuat penilaian bahawa UMNO adalah sebuah parti memiliki pemimpin yang terbukti tegar dengan politik wang,” katanya. [klik sini]

    Wednesday, October 21, 2009

    Post Mortem kena kemut?

    Ketua Penerangan PAS, Ust Idris Ahmad memaklumkan bahawa Jawatankuasa PAS Pusat telah membentuk jawatankuasa post mortem yang dipengerusikan oleh Saudara Mohd Sabu.

    “Post Mortem yang dibuat oleh PAS lebih hebat lagi daripada setengah kajian-kajian yang dibuat. Kerana kajian kita lebih mendasari hingga ke akar umbi,” katanya.

    Wow! dahsyat sangat bunyinya tuh! Tapi mana ya? Rakyat yang mengundi juga mahu tahu.Penyokong-penyokong parti yang bekerja pun mahu tahu.Apasal begini lama post mortem tak keluar-keluar. Bontot siapa yang kemut post mortem nih? Jangan jadi macam post mortem negeri Trengganu yang hingga kini terus terperap.

    Tuesday, October 20, 2009

    PAS perlu singkir terus Hasan Ali and the gang

    Sudah sampai masanya Pas membuat langkah drastik, sama ada mendisiplinkan Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali atau menyingkirkannya terus. Dalam beberapa portal berita Hasan dilihat sebagai liabiliti kepada Pakatan umumnya dan Pas khususnya.

    Bagaimanapun, ini tidak mudah untuk berlaku kerana Hasan dilihat mewakili golongan yang pro-UMNO dalam Pas seperti Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharuddin Mat Isa dan penyokong mereka.Dalam kekecohan di Selangor Abdul Hadi membisu sehingga di dalam parti sudah ada yang berkata bahawa Abdul Hadi adalah watak bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam Pas.

    Sementara itu Nasharuddin membela tindakan salah Hasan itu secara terbuka. Tindakan dan perangai Hasan itu memang pelik kerana adalah mustahil seorang pegawai tadbir beliau tidak faham konsep tanggung jawab bersama dan bezanya dengan kedudukan penyokong kerajaan.

    Saya fikir ada beberapa tokoh tertentu dalam Pas yang boleh merubah keadaan.Baca lagi di sini

    Monday, October 19, 2009

    Satu Malaysia jadi Sepuluh Ringgit Malaysia

    Sepuluh Ringgit Malaysia!

    IPOH, Oct 19 — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melancarkan “1 Malaysia” dihadapan kira-kira 30,000 orang di Stadium Perak malam kelmarin.

    Beberapa orang kawan mendakwa mereka yang hadir itu semuanya mendapat upah.Mereka yang disekitar Ipoh dibayar RM10/- sahaja; tetapi mereka yang datang agak jauh sikit seperti Sungai Siput mendapat RM30/-.

    Ada yang mendakwa, mereka telah diangkut dengan bas percuma dan dibayar upah dengan kopon bernilai RM30.00. Lihat di sini

    Anak saya sendiri, menurut katanya akan mendapat upah wang – dia tidak tahu berapa jumlahnya kalau ikut sama rombongan guru sekolahnya ke stadium untuk menyambut Najib.Saya tidak benarkan dia ke sana ; duduk kat rumah lebih baik! Kata saya kepadanya.

    Kita berharap Najib Altantuya dan MB Haram jadah itu kini sudah mendapat keyakinan yang kental untuk membubarkan DUN Perak bagi mengadakan satu pilihanraya yang baru.Bubarkanlah DUN Perak! Tunggu apa lagi??

    Wednesday, October 14, 2009

    Sekarang aku tahu kenapa pengundi Ladang Siliau belot!

    Kita tidak boleh salahkan pengundi di Ladang Siliau.Cumanya, apakah benar janji-janji manis yang telah dihamburkan mulut Muhyiddin itu akan menjadi kenyataan?

    Muhyiddin berjanji mahu memberikan 150 Rumah Mesra Rakyat kepada penduduk di Estet Ladang Siliau . Kenapa hanya mereka sahaja yang diberikasn keistimewaan untuk memiliki rumah? Bagaimana dengan yang lain?

    PORT DICKSON, 7 Okt (Bernama) -- Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata tanah seluas enam hektar telah dikenalpasti di kawasan itu bagi membina 150 unit rumah, melibatkan peruntukan RM25 juta."Ini janji yang kita akan tunaikan," katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Ladang Siliau dekat sini Rabu

    Sebuah rumah yang begitu dhaif di Kg Bagan Pinang

    Apa orang Melayu Kg Sirusa dan di Kg Bagan Pinang dapat ? Orang di Estet dapat kampung. Orang di kampung rumah tergadai , terutama yang duduk di tebing sungai di Kg Sirusa yang rumah nak roboh dek hakisan sungai.Masjid Kariah pun Kg Sirusa tidak ada !

    Tuesday, October 13, 2009

    Kes saman Ketua Kampung ditunda lagi

    Perbicaraan kes saman Ketua Kampung terhadap kerajaan haram BN di tunda lagi ke 3 November 2009. Ini adlah penundaan kali ke-2.Penundaan kalai ini adalah atas permohonan pihak kerajaan haram BN yang mahu menjawab avidavit yang dikemukakan oleh Ketua-ketua Kg melalui peguam mereka Tuan Yusuf Ali & Co.

    Avidavit telah dikemukakan dua bulan yang lalu, sepatutnya mereka sudah menjawab avidavit tersebut. Kealpaan kerajaan haram BN Perak untuk menjawab avidavit tersebut menunjukkan mereka tidak membuat persiapan yang serius bagi menghadapi kes ini di mahkamah.

    Ketua-ketua kampung PR adalah dipilih oleh rakyat melalui proses pilihanraya. Mereka telah diberi watikah perlantikan oleh kerajaan PR untuk membolehkan mereka berkhidmat selama dua tahun . Mereka tidak boleh ditamatkan perkhidmatan begitu sahaja oleh kerajaan baru selagi tempoh perkhidmatan mereka belum tamat.

    Perbicaraan Ketua Kampung Negeri Perak Pagi Ini

    Pagi ini , jam 9.00 pagi perbicaraan di Mahkamah Tinggi Ipoh berhubung saman yang dikemukakan oleh Ketua-ketua Kampung terhadap kerajaan kudeta Zambry.

    Tuntutan perintah Certiorari bagi :

  • Membatalkan tindakan kerajaan menamatkan perkhidmatan mereka
  • Menuntut perintah mandamus yang mewajibkan kerajaan untuk melantik semula Ketua-Ketua Kampung
  • Menuntut perintah deklarasi bahawa pemecatan atau penamatan perkhidmatan tersebut adalah batal dan tidak sah
  • Menuntut perintah injunksi untuk melarang kerajaan dari melantik sesiapa yang lain sebagai Ketua Kampung
  • Menuntut injunksi untuk melarang kerajaan dari membenarkan Dewan Orang Ramai dalam semua kampong dari digunakan oleh BN semata-mata
  • Menuntut ganti rugi punitif, keterlaluan dan teladan untuk dibayar kepada pemohon
  • dan Menuntut suatu siasatan dan taksiran gantirugi kepada pemohon.

    Sila lihat di sini
  • Wednesday, September 30, 2009

    Berita Hairan

    Berita Harian berniat jahat bila menerbitkan berita kononnya Yusmadi Yusoff (gambar kiri, ehsan Merdeka review), Ahli Parlimen Malaysia (Balik Pulau), Ketua AMK Pulau Pinang , mahu jawatan KM Pulau Pinang digilirkan berdasarkan formula baru.

    Yusmadi, menjelaskan bahawa dirinya ditelefon wartawan Berita Harian untuk bertanyakan pandangannya mengenai hari raya. Beliau tidak mengulas sama sekali berkenaan isu KM bergilir. Baca penjelasan beliau di sini

    Tuesday, September 29, 2009

    Kisah Lembu lagi...

    Entah apa kena dengan negeri Selangopr ini; asyik-asyik cerita pasal lembu tidak habis-habis.Mula dulu , pasal lembu yang MB Khalid sedekahkan untuk kawasan parlimennya, kemudian ,timbul pula pasal kepala lembu yang puak Umno usong tu; terkini pula ceritanya kat sini

    Terlanjur cerita pasal lembu ni, aku teringat juga tentang suatu kisah lembu yang diserang penyakit gila.Maka pergilah seorang pakar ke sebuah ladang lembu untuk membuat kaji selidik. Seminggu kemudian maka siaplah laporan daripada pakar tersebut.

    "Lembu-lembu diladang tersebut didapati terlalu memendam rasa dan tersangat keciwa menyebabkan batin mereka tersiksa hingga menyebabkan mereka sudah tidak tertanggung lagi lalu menjadi gila!" lapor pakar tersebut.

    "Macam mana boleh jadi begitu?" seorang yang kehairanan bertanya kepadanya.

    "Siapa yang tidak jadi gila macam tu kalau puting susu mereka kena raba dan digentel setiap hari kemudian ditinggalkan begitu sahaja tanpa dise.....?

    Monday, September 28, 2009

    Alhamdulillah : Hanyalah pokok yang dapat berikan naungan kepada Pakatan Rakyat

    TG Nik Aziz menjelaskan melalui sepotong hadis tentang pahala sedekah yang secara mudah boleh didapati hanya dengan berkat menanam pokok.

    Katanya, Mana-mana orang Islam yang menanam satu tanaman maka sebarang benda yang keluar dari dia dikira sedekah.Burung hinggap atas dahan - sedekah; segala binatang-binatang buas , tupai makan buah tu, sedekah...Orang yang duduk bawah bayang dia sedekah ;

    Itu pasal, atok-atok kita dulu tu, gemar gi nanam pokok buah-buah dok ingat nak bagi makan cucu cicit.La zaman kita ni, nak nanam pokok mana ada ngingat tentang itu semua! Lagi pun mana ada tanah kalau duduk kat perumahan macam sekarang nih!


    Tu, Kalau tak ada pokok besar kat situ, macam mana DUN Perak nak bersidang ? Mujurlah ada orang yang nanamnya kat situ, dapat Pakatan Rakyat berlindung dibawah naungannya setelah Tuanku Sultan Perak macam tak pekenan nak beri naungan kat Pakatan Rakyat, maka terpaksalah gi cari naungan pokok....Tentu besar pahalanya orang yang menanamnya ... Jom dengar TGNA cakap pasal nanam pokok merupakan sedekah dan dapat pahala percuma...

    Sunday, September 27, 2009

    Kenapa dia tidak jadi lembu ajer?

    Teman gi tengok kat blog Anuar Hashim tu lihat gambar DS Nizar tengah dok nyembleh lembu.Tetiba ajer teman tergamborkan 'lembu itam' macam kat bawah nih pula ! :


    Nak buat macam maney? Perasaan teman sajer! Aper-aper pun teman minta maaf banyak-banyak.Bukan nak gamborkan DS Nizar tu macam seorang militen, tapi teman nak maghah sangat kat Zambry tu.Memang patut dia jadi lembu macam tu!

    Teman tabik spring nengokan Nizar nolak lori tu! Ghopey nye nolak lori lebih mudah daripada nak nolak Zambri.Mudah-mudahan berjayey jugey tak lamaey lagi.Eh heh!

    Pengerusi SRR rupanya OKU

    Anuar Hasyim , bekas setiausaha akhbar MB Perak DS Nizar menulis dalam blognya : Kesangsian Pakatan Rakyat terhadap tindak-tanduk SPR memang ada asasnya. Bagi PR, jika SPR telus dan adil, sudah tentu BN akan mengalami kekalahan yang teruk. Kesangsian mengenai ketelusan 4,604 undi pos di Bagan Pinang memang wajar. Baca lagi di sini

    Cuma teman nak menambah kater tentang adanya rungutan orang ramey yang mengatakan bahawa Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof , Pengerusi Suruhanjayey Pilihan Rayey (SPR) ini adalah seorang OKU.

    Teman pun turut mikio habih pasey ape demer (perpuok UBN) melantik oghang OKU ini jadi pengerusi SPR ; tak ader ker oghang yang biasey yang cukup sifat untuk dilantik?

    Ghuper-ghupernyey baru teman faham, sebab apey selamey ini, sejak dulu, kini dan selameynyey, demer memang suker hok jenih macam tu ; pilih jenih OKU - Oghang Kuat Umno!

    Saturday, September 26, 2009

    Mengapa Panglima Angkatan Tentera Bersara Tiba-Tiba?

    Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Abd Aziz Zainal (foto), bersara dengan tiba-tiba tanpa apa-apa penghormatan tentera seperti perbarisan kehormat, jamuan makan malam, lawatan ataupun menemui rakan-rakan dari Negara lain, terutamanya Negara-negara ASEAN.

    Tidak pernah berlaku dalam sejarah Angkatan Tentera dimana seorang Panglima Tentera diperlakukan demikian. Sekurang-kurangnya, Angkatan Tentera memberikan perbarisan kehormat untuk mengucapkan selamat jalan kepada Panglima Angkatan Tentera yang akan bersara. Berita tentang persaraan beliau pun dimuat secara kecil sahaja di sini

    Ada sesuatu yang tidak kena, dan ini akan menyebabkan pegawai-pegawai yang masih bertugas dan pegawai kanan tentera yang sudah bersara untuk membelanya, dan menganggap kerajaan tidak memberikan penghargaan atau penghormatan yang sepatutnya, kepada seorang Panglima Angkatan Tentera yang akan bersara. Selanjutnya sila klik