Tuesday, May 10, 2011

Bangkai burung aneh ditemui di Iran

Gambar yang dikeluarkan oleh IRNA menunjukkan
bangkai burung dinosaur yang ditemui di barat laut Iran.

Bangkai seekor burung aneh seperti dinosaur telah dilaporkan ditemui berhampiran kota Meshginshahr di wilayah barat laut Iran Ardebil.

Penduduk tempatan mendapati makhluk berbulu itu, yang tampaknya telah mai beberapa hari yang lalu, di sebuah desa terpencil Meshginshahr, IRNA melaporkan pada hari Ahad.

Sebuah pasukan pegawai Organisai Perlindungan Persekitaran Iran dihantar ke daerah tersebut untuk menyiasat apakah laporan itu benar.

Salah seorang penduduk desa dilaporkan telah menyembunyikan bangkai tersebut dan pasukan penyiasat tersebut sedang cuba untuk menemuinya. Pasukan tersebut telah berjaya mendapatkan foto makhluk tersebut yang diambil oleh salah seorang penduduk tempatan.

Pasukan itu juga mendapati bukti yang dakwaan penduduk tempatan bahawa burung itu tinggal di sebuah gua dekat desa tersebut.

Makhluk itu mempunyai tengkorak reptilia dengan gigi taring panjang dan geraham besar. Ia mempunyai tulang sayap kecil seperti burung yang terbang.

Avifauna Iran merangkumi jumlah keseluruhan 527 spesies, tidak ada yang serupa dengan makhluk yang ditemui, namun penemuan tersebut memerlukan pakar pengkaji burung ( ornitologis) untuk mengesahkan dakwaan itu.

Para saintis percaya bahawa bukti fosil menunjukkan burung dan dinosaur ada banyak ciri-ciri persamaan seperti tulang berongga, gastrolith dalam sistem pencernaan, pembuatan sarang dan perilaku.

Penemuan fosil Tyrannosaurus rex rangkaian perisian juga menunjukkan bahawa dinosaur dan burung 68 juta tahun dahulu berkait erat antara satu sama lain.

No comments:

Post a Comment